Косата е от изключително значение, когато става въпрос за една завършена визия. Освен това добрата прическа винаги има „магическата сила“ да придава повече самочувствие и самоувереност у жените. Неслучайно всички ние се чувстваме страхотно непосредствено, след като сме напуснали фризьорския салон с неотразима прическа! По тази причина всяка дама трябва да знае по какъв начин най-добре да се грижи за своята скъпоценна коса:

Кои са основните грижи, които всяка дама трябва да полага за косата си?

Тук въпросът се свежда до правилния подбор на продукти. Това разбира се, е от компетенцията на вашия фризьор. Продуктите се избират след обстойна диагностика на косата ви  – моментно състояние на косъма, шупливост, порьозност,  дехидтратация, наличие на  омазняване. Това са неща, които стоят в основа на избора на продукти за грижа на всяка дама – иначе те са така добре познатите ни шампоан, балсам, маска, лосион, спрей.

А на какво трябва да се обръща по-специално внимание през студените месеци?

През студените месеци косата е изложена на термално изпитание. За това лично аз съветвам моите клиентки, освен основната грижа да използват и така наречените “Leave in” продукти, които не се измиват и не утежняват косата. Също така препоръчвам и спрейове, които „обличат“ защитно косъма и по този начин го предпазват от атмосферното влияние.

Какви ще бъдат актуалните тенденции при прическите през 2016 година?

Определено това ще бъдат небрежните коси и прически, които са лесно изпълними, отиват на ежедневно облекло и доста добре контрастират на официална визия. Високо вдигната или небрежно пусната – косата ви ще бъде в тенденция, стига да е стилизирана с правилните продукти. Леките букли и вълни от средата на косата към краищата също се пренасят като тенденция през 2016 година. За тяхната направа жените могат да използват  пяна, лак за коса, спрей с морска сол, както и пудра за обем.  Триумфално през 2016 се завръщат и разнообразните аксесоари за коса, с които дамите могат да внесат нежност, красота и характер на тяхната прическа.

А какви ще са актуалните тенденции при цветовете?

Най–актуално за 2016 е добавянето на модни тенденции към съществуващия основен цвят. Това естествено означава, че едноцветната коса става демоде. Фризьорът и клиентът избират това дали косата ще бъде с фини кичури, които да меланжират и рефлектират светлината върху косата, или пък с актуални кичури, сомбре и балеаж с модните карамелени, медни и златисти кичури.

Кои са „вечните“ тенденции при прическите – тези, с които жената винаги може да изглежда стилна?

Има няколко визии, за които никога няма да има „време“ , носят се лесно и са често приложими върху косите на нашите клиентки. Ще изброя само три от тях, за да се съгласите и вие с моето мнение като стилист: супер пригладена конска опашка, черта с дължина, галеща раменете в комбинация с равен  бретон и перфектно подстригано френско каре.

Най-големите НЕ-та по отношение на косата?

През годините съм чувал какви ли не рецепти за здрава и блестяща коса, като например изплакването на косата с оцет (киселина) за блясък или „изсветляване“ с витамин С. Наистина клиентките трябва да спазват стриктно съветите на своите фризьори.

Ти си фризьор с дългогодишен опит. Кои според теб са най-големите грешки по отношение на косата, които жените допускат?

Недостатъчната употреба на добри продукти за подхранване на косата, честото термално третиране и химическото третиране на косата са трите неща, които най-много вредят на косата.

Много световноизвестни личности залагат на ярките и нетипични цветове на косата (розово, зелено, синьо) – подобно смело решение вреди ли на косата?

Определено мога да кажа, че за да се приложат тези цветове в повечето случаи косата трябва да е изсветлена до много, много светло русо. Това автоматически означава, че има известна доза третиране и тук пак достигаме до въпроса с правилното консултиране на клиента, защото когато има голямо третитане следва да има и изключителна поддръжка.

Ярки коси - Хилъри Дъф, Кейти Пери и Кайли Дженър

Хилъри Дъф, Кейти Пери и Кайли Дженър; Снимка: Guliver/Splash

Как най-добре могат да се укротят къдриците?

Категорично мога да кажа, че къдрици се укротяват с правилния избор на продукт. Като цяло къдравата коса е по-суха и груба. Всичко започва още от измиваната конзола – прилагат се шампоан‚ който регулира баланса на влагата, маска, която затваря кутикулите, серум, който ще укроти къдриците и за финал – крем, който ще ги дефинира.

Какъв съвет би дал на дамите, които искат да имат права коса, но не желаят да я третират всеки ден с преса?

Кератинова изглаждаща терапия. Това е решението за всяка дама, която желае да има права, здрава и гладка коса поне за три месеща. Значение също така има и използването на продукти с кератин, за да може терапията  да е по-дълготрайна.

Разкажи ни за някоя интересна иновация – процедура или продукт, за които се знае малко.

Искам да ви разкажа за използването на етерични масла в СПА терапиите за коса. Това са високо концентрирани масла, които се добиват от екологично чисти райони, извличането им става чрез студено пресоване и други модерни технологии, които запазват свойствата им. Като добавим само няколко капки от етеричните масла в продукт за коса – шампоан или маска, клиентът става свидетел на изключителна арома терапия и реструктуриране на космения ствол.

Имало ли е случай, в който си отказвал да изпълниш желание на своя клиентка (например да скъсиш драстично здрава, дълга коса) и защо?

Да, ежемесечно имам случаи за отказване на процедура, но в 95 % от случаите става въпрос за отказ да третирам изтощена или слаба коса, докато тя не се възстанови. 

Какво би посъветвал нашите читателки – как да бъдат неотразими?

На първо място, бих ги посъветвал да намерят точната рецепта за техния душевен мир, да намерят точния фризьор и най-важното да не спират да се усмихват.